Samenvatting
Van een behandeling die is onderzocht in een klinische trial worden vaak alleen het gemiddelde behandeleffect gerapporteerd. Het behandeleffect van individuele patiënten wijkt vrijwel altijd af van dit gemiddelde.
Vóór een behandeling begint kan het te verwachten effect worden voorspeld op basis van de klinische kenmerken van een individuele patiënt door gebruik te maken van bestaande risicoscores of een nieuw predictiemodel
Op basis van gegevens van de 'Justification for the use of statins in prevention' (JUPITER)-trial maakten wij een predictiemodel voor de primaire preventie van cardiovasculaire ziekte met rosuvastatine.
Wij concluderen dat het individuele behandeleffect van rosuvastatine eenvoudiger en betrouwbaar kan worden geschat aan de hand van het absolute risico van een patiënt op cardiovasculaire ziekte en het relatieve behandeleffect uit de trial.
In de spreekkamer kan het verwachte individuele behandeleffect worden afgewogen tegen de potentiële nadelen van een behandeling. Voor deze afweging introduceren wij het begrip ‘number willing to treat’, het maximale aantal patiënten dat men wil behandelen om bij 1 patiënt het gewenste resultaat te bereiken.
Reacties