Samenvatting
Bij de operatieve behandeling van intra-articulaire fracturen van de extremiteiten wordt vaak 2-dimensionale (2D) doorlichting gebruikt om de repositie en fixatie tijdens de operatie te beoordelen en zo nodig te corrigeren.
Postoperatieve röntgenopnames of CT-scans laten echter regelmatig een suboptimale repositie of fixatie van de fractuur zien.
Om dit te helpen voorkomen is een 3-dimensionale (3D) doorlichtingtechniek ontwikkeld die peroperatief kan worden ingezet.
De stralingsbelasting van peroperatieve 3D-doorlichting is hoger dan die van 2D-doorlichting, maar beduidend lager dan die van CT. De diagnostische waarde van 3D-doorlichting is vergelijkbaar met die van een CT-scan.
In een aanzienlijk aantal operaties (11-39%) worden extra correcties verricht naar aanleiding van 3D-doorlichting; het is echter onbekend of alle opgespoorde afwijkingen werkelijk correctie behoeven.
Op dit moment onderzoeken wij in een gerandomiseerde trial de meerwaarde van peroperatieve 3D-doorlichting voor de kwaliteit van de repositie en fixatie en patiëntrelevante uitkomsten zoals pijn en functie van het gewricht op de lange termijn.
Reacties