Samenvatting
Achtergrond
‘Lente-oren’ (‘juvenile spring eruption’) is een idiopathische fotodermatose die vooral voorkomt bij jongens van 5-12 jaar met kort haar en afstaande oren. In Nederland is de aandoening 1 keer eerder beschreven, maar waarschijnlijk is er onderrapportage.
Casus
Een 1,5-jarig jongen kwam met bultjes op de oren die sinds 2 dagen heftig jeukten. Hij was veel buiten geweest in de lentezon. De jeuk werd lokaal behandeld met een klasse 1-glucocorticoïd, waarna de klachten verdwenen. De huidafwijkingen genazen zonder littekenvorming. Een 4-jarige broer van de eerste patiënt had sinds 1 week bultjes op beide oren na blootstelling aan de zon. Hij had geen jeuk. Na 3 weken waren bij hem de huidafwijkingen verdwenen zonder littekenvorming.
Conclusie
Bij beide patiënten was sprake van lente-oren. Bij veel klachten van jeuk kan lokaal behandeld worden met een klasse 1-glucocorticoïd. De aandoening gaat vanzelf over.
Lente-oren
Afgelopen lente hoorde ik deze diagnose voor het eerst bij onze zoon van 9 jaar. Hij heeft zeker 6 weken een niet-jeukende afwijking, zoals door u beschreven, aan de helix van beide oren gehad. De huisarts had dit al eens eerder gezien en adviseerde zonnebrandcreme. Het is vanzelf overgegaan. Onderraportage zal zeker het geval zijn!
Natalie Smit, internist, Flevoziekenhuis
Lente-oren
Dit is toch niets anders dan de polymorfe lichtdermatose? Omdat die oren zo uitsteken zullen ze wel kwetsbaarder zijn.Patienten met een grote neus hebben dan een lenteneus etc
Frits Boer, huisarts