commentaar op de NHG-standaard ‘Diagnostiek van mammacarcinoom’

Ziektebeloop na mammacarcinoom langer registreren

Opinie
A.L.M. (Toine) Lagro-Janssen
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2009;153:A208
Abstract

Samenvatting

De herziene NHG-standaard ‘Diagnostiek van mammacarcinoom’ is een uitstekend document dat heldere handvatten geeft voor de diagnostiek. De standaard geeft geen voorwaarden voor het systematisch registreren van het beloop van de ziekte na de eerste 5 jaar. Wij weten nog te weinig over factoren die prognostisch ongunstige of gunstige invloed hebben op late recidieven. En ook is nog veel onbekend over de nadelige gevolgen van systemische behandeling met adjuvantia op de langere termijn, zoals hartfalen en osteoporose.

Auteursinformatie

Universitair Medisch Centrum St Radboud, afd. Huisartsgeneeskunde, onderafd. Vrouwenstudies Medische Wetenschappen, Nijmegen.

Contact Prof.dr. A.L.M. Lagro-Janssen, huisarts (a.lagro-janssen@hag.umcn.nl)

Verantwoording

Belangenconflict: geen gemeld. Financiële ondersteuning: geen gemeld.
Aanvaard op 18 januari 2009

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

Lagro-Janssen schrijft dat bij ongeveer 5-10% de familieanamnese positief is. Zij vervolgt: 'Bij de overgrote meerderheid komt dus geen mammacarcinoom in de naaste familie voor'. Dit is onjuist. Bij een grote meerderheid komt mammacarcinoom wel in de naaste familie voor. Echter, dat wil nog niet zeggen dat de familieanamnese als positief moet worden beschouwd, omdat meestal niet aan de criteria voor 'positieve familieanamnese' zal worden voldaan. Bijvoorbeeld omdat die ene zus, de moeder of de oma het carcinoom pas op oudere leeftijd kreeg. (Verder met volledige instemming gelezen.)

Academisch Medisch Centrum, Amsterdam

Harmien Zonderland, radioloog