Preconceptionele advisering: evaluatie van een polikliniek in een academisch ziekenhuis

Onderzoek
S. de Weerd
M.G.A.J. Wouters
J. Mom-Boertjens
K.L. Bos
E.A.P. Steegers
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2001;145:2125-30
Abstract

Samenvatting

Doel

Inventarisatie van de uitkomsten van een poliklinisch spreekuur voor preconceptionele advisering met betrekking tot verwijzers, verwijsindicaties, aanvullend onderzoek, beleid en een eventuele toekomstige zwangerschap.

Opzet

Retrospectief, descriptief.

Methode

Gegevens werden verzameld uit de statussen van vrouwen die het spreekuur voor preconceptionele advisering bezochten van de afdeling Obstetrie en Gynaecologie, Universitair Medisch Centrum St Radboud, Nijmegen, in de periode 1 januari 1996-6 juli 2000.

Resultaten

Van 459 van de 484 vrouwen (95) waren statussen beschikbaar; hun mediane leeftijd was 31 jaar (uitersten: 19-44). De meeste vrouwen waren met één of meerdere risicofactoren verwezen door gynaecologen (65), door huisartsen (17) en andere specialisten (14). De belangrijkste verwijsindicaties waren een gecompliceerde obstetrische voorgeschiedenis, afwijkingen bij een eerder kind of een chronische maternale aandoening. Aanvullend onderzoek was op indicatie verricht bij de helft van de vrouwen; bij 24 was hyperhomocysteïnemie gediagnosticeerd, bij 21 overige trombofilie (variaties in de stolling) en bij 18 een vitaminedeficiëntie. Preconceptionele interventies betroffen hoofdzakelijk het corrigeren van hyperhomocysteïnemie door suppletie van foliumzuur of andere vitaminen en het wijzigen of beëindigen van potentieel teratogeen medicatiegebruik.

Conclusie

De polikliniek voor preconceptionele zorg droeg bij aan het minimaliseren van risicofactoren voor een ongunstige zwangerschapsuitkomst bij hoogrisicovrouwen door het geven van uitgebreide voorlichting; ook deed zij dit door het vroegtijdig opsporen en behandelen van gediagnosticeerde afwijkingen.

Auteursinformatie

Universitair Medisch Centrum St Radboud, afd. Obstetrie en Gynaecologie, Nijmegen.

VU Medisch Centrum, afd. Obstetrie en Gynaecologie, Amsterdam.

Dr.M.G.A.J.Wouters, gynaecoloog.

Canisius Wilhelmina Ziekenhuis, afd. Obstetrie en Gynaecologie, Nijmegen.

Mw.K.L.Bos, gynaecoloog.

Contact Mw.S.de Weerd, arts-onderzoeker; mw.J.Mom-Boertjens, co-assistent; dr.E.A.P.Steegers, gynaecoloog (eapsteegers@gyna.azr.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties