artikel

De alexandertechniek, een bewegingsdiscipline, kan bij lage rugpijn het aantal pijnvrije dagen verhogen. Zo blijkt uit een vergelijkende klinische studie die op verzoek van de Britse Medical Research Council werd uitgevoerd (BMJ. 2008;337:a884).
De methode werd eind 19e eeuw gelanceerd door Frederick Matthias Alexander, een Australische Shakespeare-declamator, die last had van hardnekkige stemproblemen. Hij constateerde dat een vrije, ongehinderde balans tussen hoofd, nek en rug voor een goede performance essentieel is, maar dat die balans gemakkelijk verstoord wordt, waardoor belemmeringen optreden. Bij de alexandertechniek worden belemmerende gewoonten in de manier van staan, zitten, lopen en liggen aangepakt.
In de studie kregen 579 patiënten met chronische of terugkerende rugpijn (score van 4 of meer op de roland-morris-schaal) geen behandeling (controlegroep), 6 conventionele therapeutische massages ofwel 6 of 24 lesuren alexandertechniek. Daarnaast kreeg de helft van iedere groep opdracht een half uur per dag licht te sporten zoals wandelen en fietsen.
Sport verminderde de pijnklachten niet. De alexandertherapie deed dit daarentegen wel. Terwijl patiënten in de controlegroep een jaar later 21 van 28 dagen rugpijn hadden, was dat bij de groep met 24 lesuren alexandertechniek gemiddeld 18 dagen minder (3 dagen pijn in 4 weken) en bij degenen met 6 lesuren 10 dagen minder (11 dagen pijn in 4 weken).
Op andere uitkomstmaten bereikte men met 6 lesuren alexandertechniek plus sport 74 van de verbetering die door 24 lesuren zonder beweging werd bereikt. De auteurs stellen daarom dat een verkorte versie van de alexandertechniek plus licht sporten voldoet om rugklachten te bestrijden. Daarnaast biedt de alexandertechniek een groot voordeel ten opzichte van massage: patiënten die de techniek eenmaal hebben aangeleerd, kunnen deze zelfstandig en zonder verdere kosten blijven toepassen.
Reacties