‘Het mediterrane dieet’ roept associaties op met groenten, fruit, vis, olijfolie, rode wijn en krasse bejaarden. Een aantrekkelijk beeld om aan hartpatiënten voor te houden. Maar hoe goed zijn de bewijzen dat dit dieet werkt? En welke bestanddelen zouden daarvoor dan verantwoordelijk zijn?
Wat voor nieuwe aanbevelingen voor hartpatiënten impliceert een mediterraan dieet? ‘Meer groenten en fruit eten’ geldt al sinds jaar en dag als standaard aanbeveling voor gezonde voeding. Rode wijn moeten we niet aanbevelen; alcohol is ook bij matig gebruik schadelijk.1 Of we meer vis moeten aanbevelen, is onzeker; de omega-3-vetzuren uit vis hebben in klinische trials weinig of geen effect op hart- en vaatziekten.2 Het mediterrane dieet komt dus vooral neer op de standaard aanbevelingen voor gezonde voeding, plús olijfolie.
Diverse vetbronnen
Is olijfolie de beste vetbron voor het verlagen van het risico op hart- en vaatziekten? Als het wordt gegeten in plaats van verzadigde vetten uit kaas, vlees en palmvet (‘palmolie’), wordt het LDL-cholesterol in het bloed en daarmee het risico op een hartinfarct verlaagd. Maar zonnebloem-, soja- en maisolie verlagen het LDL-cholesterol sterker, dankzij hun meervoudig onverzadigde vetzuren.3 Het effect van deze plantaardige oliën op…
Reacties