Een peuter met loslatende nageltjes

Wat is de diagnose?
Iris Muller
Wim Opstelten
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2022;166:D6611
Abstract
Download PDF

artikel

Casus

Een vader kwam met zijn zoontje van 18 maanden bij de huisarts. Sinds enkele dagen was het hem opgevallen dat meerdere vingernagels loszaten. Zijn zoontje was niet ziek en leek er geen last van te hebben. 5 weken eerder had de jongen enkele dagen hoge koorts gehad, die spontaan was verdwenen.

Bij onderzoek zagen we een vrolijke peuter met aan alle vingers van de linker hand een nagel die aan de proximale zijde losliet (figuur); hetzelfde zagen we aan de 1e tot en met de 4e vinger van de rechter hand. Onder de losse nagels waren niet-afwijkende nagels zichtbaar. Aan de nagelriemen zagen we geen afwijkingen. Alle teennagels hadden een normaal aspect. We stelden de diagnose ‘onychomadese’, ook wel ‘stopnagels’ genoemd.

Onychomadese wordt veroorzaakt door een tijdelijke stagnatie van de nagelgroei, bijvoorbeeld door een koortsende infectieziekte, vooral hand-, mond- en voetziekte. Wanneer enkele weken later de nagels weer beginnen te groeien, schuift de nieuwe nagel onder de loslatende oude nagel. Met het uitgroeien van de nieuwe nagel valt de oude nagel er vanzelf af; dit is onschuldig en geeft weinig tot geen klachten. Onychomadese wordt ook gezien bij ernstige huidziekten, zoals blaarziekte, of bij patiënten die chemotherapie, bestraling of een lokaal trauma hebben gehad. Vrij bekend is loslating van de nagel van de hallux bij vrouwen die te nauwe schoenen dragen.

Figuur
Figuur
Foto van de 2e tot en met de 4e vinger van de linker hand van een peuter van 18 maanden. Zijn vingernagels zaten sinds enkele dagen los. 5 weken eerder had hij een periode met koorts. (Afgedrukt met toestemming van belanghebbende.)

Diagnose

Onychomadese.

Auteursinformatie

Huisartsenpraktijk Vondelplein, Amersfoort: drs. I. Muller, aios Huisartsgeneeskunde; dr. W. Opstelten, huisarts (tevens: adjunct-hoofdredacteur Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, Amsterdam).

Contact I. Muller (mulleriris@gmail.com)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: er zijn mogelijke belangen gemeld bij dit artikel. ICMJE-formulieren met de belangenverklaring van de auteurs zijn online beschikbaar bij dit artikel.

Auteur Belangenverstrengeling
Iris Muller Niet beschikbaar
Wim Opstelten Niet beschikbaar
Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Huisartsgeneeskunde
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties