Een injectie met strontium-89: een eenvoudige behandeling voor patiënten met pijnlijke botmetastasen bij hormonaal uitbehandeld prostaatcarcinoom

Klinische praktijk
P.L. Jager
H.J.A. Mensink
A.C.M. van den Bergh
D.A. Piers
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1999;143:969-73
Abstract

Dames en Heren,

Pijnlijke botmetastasen bij patiënten met prostaatcarcinoom vormen een ernstig en vaak voorkomend therapeutisch probleem. Veelal worden ze behandeld met hormonale therapie, analgetica en uitwendige radiotherapie. De volgende ziektegeschiedenissen tonen u de mogelijkheden en beperkingen van radioactief strontium, een tot dusverre weinig bekende behandelingsmogelijkheid.

Patiënt A, een man van 75 jaar, krijgt heftige pijnklachten laag in de rug ten gevolge van botmetastasen in de lumbale wervelkolom. Deze zijn afkomstig van een prostaatcarcinoom, dat 4 jaar eerder is behandeld met in opzet curatieve radiotherapie. Hormonale therapie door middel van dubbelzijdige orchidectomie wordt ingesteld en is effectief gedurende 3 jaar. Dan treedt toename van de rugklachten op. Lokale radiotherapie op de lumbale wervelkolom geeft verbetering, maar anderhalf jaar later neemt de pijn laag in de rug weer toe. Bovendien heeft patiënt nu ook pijn in de nek, de linker schouder en de rechter flank. Lopen en fietsen gaat niet meer…

Auteursinformatie

Academisch Ziekenhuis, Postbus 30.001, 9700 RB Groningen.

Afd. Nucleaire Geneeskunde: P.L.Jager en dr.D.A.Piers, nucleair geneeskundigen.

Afd. Urologie: prof.dr.H.J.A.Mensink, uroloog.

Afd. Radiotherapie: A.C.M.van den Bergh, radiotherapeut.

Contact P.L.Jager

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties